INFO

  • OD POSLJEDICA ZARAZE KORONAVIRUSOM U KINI PREMINULO 1.666 OSOBA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI SUNČANO VRIJEME UZ MALU DO UMJERENU OBLAČNOST
  • BUŽIM: NA ODRŽANOJ SJEDNICI SKUPŠTINE MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE DODIJELJENA PRIZNANJA ZASLUŽNIM
  • POSVETA VELIKANU: NAGRADA ZA MVP-A ALL-STAR UTAKMICE NOSIT ĆE IME KOBEA BRYANTA
  • EFENDIJA DANAS VOZI KAMION U NJEMAČKOJ: SRETAN SAM I UŽIVAM U SVOM POSLU
  • BRISEL: VEČERAS SASTANAK LIDERA EU I ZAPADNOG BALKANA
  • BUŽIM: ODRŽANA KOMEMORACIJA NEDŽIBU VUČELJU
  • GRAĐANSKI I EKOLOŠKI AKTIVIZAM: MJEŠTANI RIBIĆA I ORLJANA POPRAVILI SLIKU RIBIĆKE OTOKE
  • JEDNOSMJERNA ULICA PREMA ZAPADU: ZNAČAJNO PORASTAO BROJ NEKRETNINA NA PRODAJU
  • SANSKI MOST: NJEMAČKA KOMPANIJA SA BH. LJUDSKIM RESURSIMA

BISKUP KOMARICA: MIRA NEMA BEZ PRAVDE, A OVDJE KAKO MI SE ČINI, PRAVDE NEMA

- U RS na kraju prošle godine ostalo je 7.334 katolika, a na kraju rata nas je bilo preko 9.430 gdje je taj povratak koji se trebao dogoditi, gdje je to obnavljanje najplodnijeg dijela BiH, pita Komarica

 BISKUP KOMARICA: MIRA NEMA BEZ PRAVDE, A OVDJE KAKO MI SE ČINI, PRAVDE NEMA

BANJALUKA, 11. juna  - Opstanak i ostanak Hrvata na prostoru entiteta Republika Srpska može doći u pitanje ukoliko se ne počne razmišljati i pomagati Hrvatima na prostoru RS-a, izjavio je danas Josip Jerković, potpredjednik RS-a.

On je danas u Banjaluci organizovao okrugli sto o temi "Hrvati u Republici Srpskoj - opstanak", a zaključci sa ovog okruglog stola koji u najvećoj mjeri zavise od izlaganja oko 40 predstavnika udruženja koja rade na povratku biće objavljeni za nekoliko dana

"Ako budemo čekali da Sekretarijat za raseljena lica i migracije Vlade RS ili Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH ili pak Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH obnovi sve objekte, silne zahtjeve od 5.000 do 10.000 Hrvata na prostoru RS onda mi to nećemo ni doživjeti. Postavlja se pitanje gdje su međunarodni donatori, zašto smo mi Hrvati ostavljeni na prostoru RS-a", kazao je Jerković u obraćanju medijima tokom okruglog stola.

O sigurnosti u RS-u rekao je da sada, za razliku od početka povratka kada je bilo opstrukcija, nema zapreka i imaju dobru saradnju sa MUP-om RS.

"Ali nažalost nema donatora kako bi uspjeli zadovoljiti sve koji žele da im se objekti obnove", kazao je on

U radu okruglog stola učestvovao je i Franjo Komarica, biskup banjalučki koji je naglasio da mira nema bez pravde, a ovdje kako mu se čini, nema pravde.

"Kako protumačiti da je nakon toliko donacija, u RS na kraju prošle godine ostalo 7.334 katolika, a na kraju rata nas je bilo preko 9.430 gdje je taj povratak koji se trebao dogoditi, gdje je to obnavljanje najplodnijeg dijela BiH, Posavine i Krajine? Ja sam duboko uvjeren da nema ni jednog normalnog političara, dakako ni biskupa, svećenika ili intelektualca koji je uvjeren da je Bog stvorio ovako bogatu zemlju samo za zečeve, lisice i za ptice, a ne za ljude. Gdje su ti ljudi, za koga su neki ljudi ginuli, bili ubijani, za koga su neki ratovali i kome će ostaviti svu tu zemlju", rekao je Komarica.

Prema njegovim riječima Hrvatima je oduzeto jedno od temeljnih ljudskih prava - pravo da budu svoji na svome u ovoj zemlji.

"Što Evropa može ponuditi drugim kontitnentima, kako će se ona ponašati prema izbjeglicama i prognanicima iz afro-azijskih zemalja ako ne može srediti u svojoj kući, u BiH koja dio evropske kuće", rekao je Komarica.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora smatra da ključ opstojnosti i funkcionalnosti BiH leži u poštovanju konstitutivnog prava hrvatskog naroda, a ključ funkcionalnosti i opstojnosti Republike Srpske u poštivanju konstitutivnih prava manjinskih naroda u ovom entitetu. On je istakao da je ključno zalaganje Hrvatskog narodnog sabora i Vlade za opstojnost hrvatskog naroda u BiH za pomoć Hrvatima u RS-u.

"U budućnosti BiH koja nadam se ide prema EU gdje je čeka Hrvatska, će morati ispuniti uvjete, prvenstveno poštivanje ustavnih prava svojih konstitutivnih naroda i građana", dodao je Ljubić.

 

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING