BIHAĆKA MZ JEZERO-PRIVILICA: POPIS OBJEKATA ZA LEGALIZACIJU

- Od privatnih kuća pa do značajno većih poslovnih objekata koji su izgrađeni potpuno nelegalno ili s tek djelimičnom dokumentacijom, višedecenijski je problem, prisutan ne samo na području USK već cijele države. Sredinom prošle godine usvojen je kantonalni Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, kojim bi se napokon trebalo definirati kako, gdje i pod kojim uvjetima graditi. Ukoliko su ispoštovani određeni zakonski uvjeti svi objekti koji su izgrađeni do vremena kad je usvojen zakon moći će se legalizirati. Rok za prijavu je do kraja ove godine

  • AUTOR: rtvusk
  • 12.01.2019 - 15:17
  • 596

BIHAĆ, 12. januara - Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata koji je Skupština USK donijela sredinom 2018. uz donošenje podzakonskih akata omogućio je da lokalne samouprave krenu u proces utvrđivanja stanja na terenu. U Bihaću se krenulo od MZ Jezero-Privilica, gdje se posljednjih nekoliko sedmica vrši popis svih objekata koji nisu legalizirani.

Prema nezvaničnim podacima Bihać je do prije par godina brojao oko 2000 ovakvih objekata od kojih su mnogi tokom prošle godine ipak legalizirani. Konačan broj znat će se nakon budu popisani objekti u svim mjesnim zajednicama što bi prema očekivanjima trebalo biti gotovo do  osmog mjeseca. Rok podnošenja zahtjeva za vlasnike nelegaliziranih objekata je do kraja godine.

Primjena Zakona o legalizaciji  odnosit će se na objekte koji su izgrađeni do njegovog usvajanja i koji ispunjavaju potrebne uvjete. Plaćanje legalizacije objekata i eventualne pogodnosti definiraće same lokalne uprave zajedno s kantonalnim ministarstvom građenja.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING