BIHAČ URLIČE JE BUNT OMLADINE PROTIV ŠUNDA

- Udruženje Art-Lab zajedno sa Turističkom zajednicom Grada Bihaća nastupajući vikend organizira festival “Bihać urliče”. Riječ je o dvodnevnom festivalu rock muzike koji će biti održan na bihaćkom igralištu "Vojno" 23. i 24. augusta 2019. godine...

  • AUTOR: rtvusk
  • 21.08.2019 - 17:18
  • 439

BIHAĆ, 21. augusta - Povodom tog festivala, TZ Bihać zajedno sa Udruženjem Art-Lab i partnerom Kulturnim centrom Bihać održali su danas press konferenciju na festivalskoj lokaciji.

“Bihać je spreman da 'urliče' kao nekad i da putem muzike promovira izgubljene vrijednosti, da bude jedna vrsta aktivnog otpora sistematskog devalvaciji kulture. Ova stara/nova priča, koja je počela još krajem devedesetih godina, nastavlja se danas kada nam treba razlog da vjerujemo u Bihać kao središte kulture. Bihać je uprkos šundu koji nas okružuje sa svih strana, uspio da očuva alternativnu rock ‘n’ roll scenu, uz koju su rasle brojne generacije, a upravo ovaj festival to potvrđuje”, smatraju organizatori.

Nakon održanih festivala “Bihać urliče”, 1996. i 1998. godine, nove generacije koje pamte žar nekadašnjih vremena smatrali su da je vrijeme da ovaj festival doživi svojevrsnu rehabilitaciju i postane jedan od brendova grada koji neće dopustiti da muzička kultura uz koju su nekada odrastali nestane.

Ideja za svojevrsnom reinkarnacijom nekadašnjeg brenda među bihaćkom alternativnom kulturnom scenom traje godinama, a nakon što je okupljena kritična masa formalizirana u udruženje ART Lab logičan slijed je bio da se krene u oživljavanje ovog projekta. Ovo udruženje pored toga što je preuzelo na sebe organizacijski dio festivala kontinuirano radi na stvaranju uslova za umjetničko stvaralaštvo.

Udruženje je osposobilo prostor za probe bendova koji je dostupan svim zainteresiranima, nabavilo vlastiti razglas i muzičku opremu koja će svoju primjenu naći u budućnosti u muzičkom studiju kojeg planiraju otvoriti, ali i za edukacijske radionice za sve mlade koji tek počinju plivati u muzičkim vodama. Projekat "Bihać Urliče" narednih godina pružit će priliku da mladi muzičari izađu na veliku scenu i svoj talenat pokažu pred publikom.

Prema najavama organizatora, prve noći će posjetiocima dobrodošlicu poželjeti čuvari vinyl zvuka, Eduard Edo Živni i Hari Džeger, a nakon toga i bendovi Start, Emberdown, Luddit, Retro, Grefran, Korea i The Babe Barbarella.

Druge noći za zagrijavanje je zadužena ista ekipa za gramofonskim pločama, a za svirku respektabilni Tight Grips iz Karlovca i kultni Kojoti. U okviru festivalskog programa biće prikazan i dokumentarni film “Rock’n’War” autora Damira Pirića, koji će se tom prilikom obratiti publici, a festival će pratiti i brojni drugi umjetnički sadržaji.

Organizatori pozivaju poklonike rock muzike da 23. i 24.8.2019. dođu na igralište “Vojno” kako bi zajedno stvarali nove uspomene.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING