BIHAĆ: SVE VEĆI BROJ KRIVIČNIH DJELA

- Tokom januara porastao je broj učinjenih krivičnih djela na Unsko-sanskom kantonu. Čak za 50 % više u odnosu na isti period prošle godine. Među počiniteljima ima i migranata ili postoje sumnje da su počinili teže ili lakše krađe, kao i provale u privatne objekte. Policija ima pune ruke posla, no, traže i saradnju građana, da više obrate pažnju na zaštiti imovine. U međuvremenu, koliko god nadležni tvrdili da je sigurnost građana na zadovoljavajućem nivou, sve je više onih koji osjećaju nesigurnost

  • AUTOR: rtvusk
  • 12.02.2019 - 16:11
  • 355

BIHAĆ, 12. februara - U ovakvom stanju pronađen je automobil, ukraden  dva dana prije toga. Otuđen je ispred poslovnog objekta vlasnika, koji je krađu odmah prijavio policiji. Nakon što je dobio dojavu  da je auto sa migrantima  viđeno u bihaćkom naselju Vedro Polje, uputio se u potragu.

Vozilo je pronađeno ali ne i počinitelji. Izjave svjedoka upućuju da je riječ o migrantima, no,  male su šanse da će biti pronađeni. Kradljivci su najvjerovatnije sebi htjeli  olakšati prelazak dio puta  u pokušaju ilegalnog prelaska granice.

Krađe i provale automobila, za koje se  sumnja ili je utvrđeno da su počinitelji migranti, sve su češće.  Podaci za januar ukazuju  na rast  krivičnih djela gdje se u 20 % slučajeva sumnjiče ova lica. Policija dolazi na svaku dojavu, te s manjim i većim uspjehom pronalazi  izvršitelje, no, portparol traži  i ozbiljniji pristup građana. Prošle je vrijeme, kada smo ostavljali otključana vozila i stanove. Nisu samo automobili ugroženi. Svjedoci smo svakodnevnih provala u privatne objekte, najčešće vikendice, koje su van sezone prazne i nalaze se u  graničnim područjima. I u ovakvim slučajevima preporuka je vlasnicima da ih redovno obilaze. Provalnici uglavnom traže prostor za  prenoćiti kao i odjeću i hranu, no, zabilježeni su i značajna  oštećenja privatne imovine.

Građane su zabrinule i nedavno objavljene slike na društvenim mrežama gdje su ponovno uočene veće grupe migranata na saobraćajnicama u Bihaću. Portparol Šiljededić tvrdi da nema govora o dolasku novih, većih grupa migranata u USK.

Kvalitet  života građana USK definitivno se promjenio. Dolazak  velikog broja  migranata u naš kanton pojačao je  nesigurnost među građanima. Osjećaju sigurnosti  zasigurno ne doprinose ni najave da će s proljećem uslijediti novi val migranata i izbjeglica ka BIH a najviše u USK.

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING