BIHAĆ: SVE VEĆI BROJ KORISNIKA NARODNIH KUHINJA

- Pored brojnih društveno-političkih problema naše zemlje, zapostavljeni ostaju socijalno-ugrožene kategorije. Ovo potvrđuje činjenica da narodne kuhinje svakodnevno imaju pune ruke posla. Samo u Bihaću prošle godine, bihaćki Merhamet podijelio je preko 72 000 obroka , a Regionalni odbor Merhameta samo za korisnike usluga , preko 60. 000. Ovo je samo jedan vid pomoći , da bi oni koji nemaju ništa preživjeli.

  • AUTOR: rtvusk
  • 25.01.2019 - 17:40
  • 309

BIHAĆ, 25. januara - Nažalost , javne kuhinje uglavnom posjećuju starije osobe, koje su poslije rata ostale bez ikakvih primanja. Među njima su logoraši i civilne žrtve rata o kojima država uopće ne vodi računa. Zlata Jukić, provela je 5 mjeseci u logoru Kamenica kod Drvara.  Kuća joj je izgorjela, od batina se nikad nije oporavila a  brine se i o mužu oboljelom od raka pluća.  Jedina šansa da preživi joj je javna kuhinja Imaret.

Ljubica Ivančić je preživjela granatni udar i civilna je žrtva rata bez primanja.  Izgubila je muža i dijete, a krov nad glavom pronašla u kući za beskućnike .  Strah ju je da ne ostane na ulici jer je vlasnik kuće nedavno preminuo. Ima i drugih prepuštenih sami sebi. Uglavnom bez ikakvih primanja, sa djecom bez zaposlenja. U Narodnoj kuhinji Merhameta Bihać trenutno imaju 276 korisnika, a humanitarne pakete svaka tri mjeseca obezbijeđuju za 400 socijalno-ugroženih porodica . Prošle godine podijelili su više od 15 tona kurbanskog mesa i 2000 paketa u vrijednosti od 50 maraka, kazao je   Fikret Draganović, predsjdnik Merhameta Bihać.

 

Javna kuhinja Imaret , pored Bihaća prisutna je u Cazinu i Velikoj Kladuši.  Dnevno se u ovim kuhinjama podijeli oko 300 obroka, a isto toliko njih traži da budu uključeni u korisnike paketa pomoći. Upravo očekuju donaciju od 5 tona brašna, dok su na isti način , za one u udaljenijim mjestima dobili jedan kombi.

 

Bihaćki Merhamet  do dolaska IOM-a , učestvovao je I u pomoći migrantima, dok je ovu saradnju sa kantonalnim I gradskim Crvenim križom I dalje nastavio Regionalni odbor. U svakom slučaju, migranti su svakodnevni gosti obje organizacije , te im se svakako izlazi u susret, kazao je   Alen Prošić, direktor Regionalnog odbora “ Merhameta” Bihać 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING