BIHAĆ: STANJE U BUDŽETU USK, ZBOG NAGOMILANIH PROBLEMA PREDSJEDAVJUĆI SKUPŠTINE AGAN BUNIĆ, OCJENJUJE JAKO LOŠIM

- Ministarstvo pravosuđa i uprave USK-a, kao i ostala ministarstva, suočeno je s nizom problema, od koji su najizraženiji oni finansijske prirode. Neizvršavanje obaveza, naslijedjena dugovanja kompliciraju provođenje zakona i narušavaju sistem, koji bi trebao funkcionirati po načelu dostupnosti za sve građane. Stanje u budžetu nije onakvim kako se predstavljalo te su obaveze koje imaju ministarstva ogromna što je nužno sanirati što hitnije smatra predsjedavajući Skupštine USK-a, Agan Bunić

  • AUTOR: rtvusk
  • 22.01.2019 - 16:04
  • 914

BIHAĆ, 22. januara - Budžet USK pored ostalih stavki koje se finansiraju iz njega, izvor je prihoda za oko 5000 porodica koje od njega žive. Da bi se održala opća fiskalna ali socijalna stabilnost nuzno je promijeniti dosadašnju percepciju te sanirati makar dio  nagomilanih  dugova . Sve je to posao nove Vlade ali i samih skupštinskih poslanika, koji trebaju usvojiti najvažniji dokument USK do 31.marta. Ne želeći prozivati prethodnike  za nagomilane probleme, predsjedavjući Skupštine Agan Bunić stanje ocjenjuje jako lošim.

"Stanje je loše i u Ministarstvu pravosuđa i uprave gdje samo po osnovu  rješenja za mjere pritvora koje su donijeli općinski i kantonalni sudovi,  glavnica duga iznosi  oko 1,5 milion", kazao je Asim Dizdarević, ministar Ministarstva pravosuđa i uprave

Za ovaj dug  koji je nastao prema Federalnom minstarstvu pravde, pokušavaju postići dogovor kako bi se nastale obaveze vraćale sukcesivno. Dugovi postoje i za  odbranu po službenoj dužnosti, usluge sudskih vještaka  u podređenim krivičnim postupcoima, te sve češće usluge prevodilaca   u predmetima koji rješavaju status i pravo migranata.

Dosli smo do zida, smatra predsjedavajući Skupštine Agan Buni,  a hoće li planirani  ovogodišnji budžet  s većim mjerama štednje za sve korisnike značiti i više sredstava za neke razvojne procese više je nego teško predvidjeti. Morao bi to biti glavni motiv političkog djelovanja aktuelne  Vlade i Skupštine USK.

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING