INFO

  • KARANTEN ZA USK STAVLJEN U FUNKCIJU
  • ZARAZA SE ŠIRI, DNEVNO SE U FEDERACIJI TESTIRA OKO 400 OSOBA
  • VUJANOVIĆ: SVI KOJI DO 23:59 SATI NE KORIGUJU CIJENE NAFTE POČINIT ĆE PREKRŠAJ
  • BH DRŽAVLJANI KOJI SU DOPUTOVALI IZ BEČA ZADRŽANI NA GP IZAČIĆ DO KASNIH POSLIJEPODNEVNIH SATI
  • JOŠ TRI OSOBE S PODRUČJA USK ZARAŽENE KORONAVIRUSOM
  • BiH: POKRENUTA PROCEDURA ZA NABAVKU ČETIRI LIJEKA ZA COVID – 19
  • DOM ZDRAVLJA BIHAĆ DOBIO DEZINFIKACIONI TUNEL
  • U BIHAĆU ZASJEDALA VLADA UNSKO-SANSKOG KANTONA
  • SSDMiS: NOVCEM OD ČLANARINA KUPLJENA ZAŠTITNA OPREMA I SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU
  • VRIJEME SUTRA: TOKOM JUTRA SUNČANO, POSLIJEPODNE RAZVOJ NAOBLAKE

BIHAĆ: SASTANAK OPERATIVNE GRUPE ZA NADZOR NAD MIGRANTSKOM KRIZOM U USK

- Ukoliko Ministarstvo sigurnosti BiH ne preuzme upravljanje migrantskim centrima, Vlada USK-a, će naložiti njihovo zatvaranje...

BIHAĆ: SASTANAK OPERATIVNE GRUPE ZA NADZOR NAD MIGRANTSKOM KRIZOM U USK

BIHAĆ, 05. februara - Operativna grupa za nadzor migrantske krize zasjedala je  prvi put nakon eskalacije sukoba u privremenom migrantskom centru BIRA.  Na sastanku je, pored ostalog, rečeno da je  država BiH davno pala na ispitu i unatoč svim sastancima sa ministrom sigurnosti Draganom Mektićem i njegovim obećanjima, odnos prema migrantskoj krizi u Krajini, nije promijenjen. 

„Niti jedan ranije doneseni zaključak i zahtjev koji smo uputili Ministarstvu nije ispoštovan. Ovo Ministarstvo je dužno da preuzme upravljanje migrantskim centrima u USK-a, kao što upravlja sa centrima Delijaš, Ušivak i Salakovac. Dali smo rok od deset dana da to učine, u protivnom bit ćemo prinuđeni pokrenuti aktivnosti s ciljem zatvaranja svih centara u USK“, kazao je  premijer Mustafa Ružnić.

Kapacitet četiri prihvatna centra u USK je 3200 osoba. U BIRI, koja može primiti 1 500 migranata, trenutno boravi 2 169. 

„Problem je što država, Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti ne rade svoj posao. Oni moraju preuzeti odgovornost nad centrima u USK, jer je to njihova nadležnost kao i u slučaju ostalih centara u BiH. Za razliku od njih,  Unsko – sanski kanton je prepušten sam sebi“, naglasio je Nermin Kljajić, ministar MUP-a, USK. 

Od IOM-a je zatražno dostavljanje izvještaja o zdravstvenom stanju migranata, ali i  izmještanje porodica sa djecom i maloljetnika bez pratnje iz BIRA-e u Đački dom i Sedru.  Mjere zabrane ulaska ilegalnih migranata i izbjeglica u USK i dalje su na snazi, tvrdi policijski komesar Mujo Koričić i dodaje da individualnih ulazaka i dalje ima. 

"Mjesecima tražimo uvođenje kućnog reda i ograničavanje kretanja migranata, te zabranu izdavanja privatnih stambenih objekata migrantima.  Da su naši zahtjevi uvaženi, policiji bi bilo mnogo lakše raditi svoj posao. Ovako imamo problem i incidentne situacije. Samo u dva dana vikenda u Bihaću je evidentirano 17 krivičnih djela koja su počinili migranti“,  kazao je Koričić.  

Instucije, čiji su kapaciteti opetrećeni brigom za ilegalne migrante i izbjeglice u USK, i dalje su bez podrške. Novinarima je rečeno da nijedan euro, od 9.5 miliona pomoći za rješavanje migrantske krize tokom 2018, nije došao kao podrška institucijama USK.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING