BIHAĆ: RJEŠENJE NEDOSTATKA ANESTETIKA VEĆ ZA NEKOLIKO DANA?

- U rješavanje nastale situacije, uključio se Zavod zdravstvenog osiguranja i Vlada USK-a

  • AUTOR: rtvusk
  • 10.01.2018 - 14:54
  • 458

BIHAĆ, 10. decembra – Kako smo već izvijestili  javnost, Kantonalna bolnica u Bihaću od Nove godine ne vrši operativne zahvate, izuzev slučajeva u kojima je ugrožen život pacijenta. Određeni broj pacijenata u međuvremenu upućen je u veće bh. kliničke centre, većinom sa Odjela ortopedije, dok svi ostali moraju čekati jer je dobavljač ovoj zdravstvenoj ustanovi zbog ranijeg duga obustavio isporuku anestetika. U rješavanje nastale situacije, uključio se Zavod zdravstvenog osiguranja i Vlada USK-a, a direktor Dervišević je mišljenja da bi se rješenje moglo iznaći za par dana.

Ukupna dugovanja Kantonalne bolnice u Bihaću su, prema riječima direktora Smaila Derviševića, oko 14 miliona maraka, od čega je dug prema dobavljačima oko 7,5 miliona. Njegovo neplaćanje upravo je uzrok prekidanja isporuke lijekova i potrošnog materijala ovoj zdravstvenoj ustanovi. U novembru prošle godine održan je sastanak između menadžmenta bolnice, dobavljača i predstavnika Vlade Unsko-sanskog kantona, na kojem je dogovoreno da će se na ime duga do Nove godine isplatiti 300.000 maraka, kako isporuka lijekova ne bi bila dovedena u pitanje.

Kako bi se izašlo iz ove teške situacije, Skupština Kantona odobrila je krajem prošle godine dugoročno kreditno zaduženje Kantonalnoj bolnici u iznosu od 13 miliona maraka.

Međutim, koliko će će procedura podizanja ovog kredita potrajati, teško je prognozirati. Direktor Dervišević smatra da će to ovisiti i od broja banaka, koje se budu javile na natječaj. Ipak, mišljenja je da bi sve to moglo da se završi za dva do tri mjeseca.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING