BIHAĆ: PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA „UNDERCOVERED“

- Film govori o tome kako mlade žene u postkomunističkoj, poslijeratnoj Bosni i Hercegovini sve više prigrljuju hidžab kao simbol vjerske slobode i svojih uvjerenja, a ponekad i kao čin otpora protiv zapadnjačke slike o tome kako bi ženska sloboda trebala izgledati

  • AUTOR: Almasa Đulkić/Emina Ramić
  • 11.12.2018 - 15:35
  • 627

BIHAĆ, 11. decembra - Nakon terorističkih napada na New York 2001. godine jedan je odjevni predmet postao kontroverzan diljem svijeta: hidžab. i dalje se vode žestoke rasprave o tome bi li muslimanke trebale nositi veo u javnosti.

Istovremeno, mlade žene u postkomunističkoj, poslijeratnoj Bosni i Hercegovini sve više prigrljuju hidžab kao simbol vjerske slobode i svojih uvjerenja, a ponekad i kao čin otpora protiv zapadnjačke slike o tome kako bi ženska sloboda trebala izgledati.

O tome govori dokumentarni film Undercovered, priča o ovim ženama, a Međunarodni dan ljudskih prava bio je prilika da se predstavi i bihaćkoj publici.

Nejra Latić Hulusić i Sabrina Begović Ćorić autorice su filma o šest žena čiji je izbor bio hidžab i koje to ni na koji način nije spriječilo da nastave sa ličnom afirmacijom bilo da se ona ticala obrazovanja ili porodice. Autorice naglašavaju da je ovo film o pravu izbora i slobodi, na kojem su radile šest godina kako bi što bolje dočarale temu koju su izabrale.

"Žene koje smo izabrali su jake obrazovane žene koje u svakom trenutku bez zastajkivanja mogu da brane trenutak kada i zašto su one odlučile da se pokriju. Razlozi zbog kojih su se one pokrivale su dosta različite i zapravo smo tražili neke kao najzanimljivije intimne priče o njima i njihovom odnosu prema njihom hidžabu, odnosno prema marami", kaže Nejra Latić Hulusić,  rediteljica i producentica filma.

Tema dokumentarnog filma nametnula se, kako kažu, što zbog društvenih prilika u BiH i šire, tako i zbog ličnog iskustva rediteljica sa nerazumijevanjem i diskriminacijom zbog marame, komada tkanine koji je danas, prema njihovim riječima, simbol opresije u svijetu. Reakcije publike bile su razlličite.

"Različite reakcije definitivno, jer film je da tako kažem prikazivan u različitim sredinama, kako kod nas, tako i internacionalno. da kažem da smo sve vrste reakcija imali, od da nema potrebe za ovakvim pričama, da je sloboda izbora ustvari nešto što se podrazumijeva, do toga da nam se ljudi zahvaljuju", kaže Sabrina Begović-Ćorić, rediteljica i producentica filma.

"Kada smo razgovarli o tome na koji način bismo željeli obilježiti Međunarodni dan ljudskih prava, razmišljali smo o nečem što još nije rađeno ovdje, a što se tiče i Nahle budući da se mi bavimo osnaživanjem žene", kaže Elma Begić, organizatorica projekcije.   

Osnovne teme panel diskusije koja je organizirana nakon projekcije bile su identitet i sloboda, a govorilo se i o tome kako je bh. javnost prihvatila film.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING