BIHAĆ: PREDAVANJE O BORBI PROTIV DOPINGA U SPORTU

- Svake godine Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Tuzli otkrije po nekoliko slučajeva sportista koji su doping pozitivni temeljem uzetih uzoraka, ali se ta brojka konstantno kreće u okvirima svjetskog prosjeka

  • AUTOR: rtvusk
  • 04.12.2018 - 17:50
  • 376

BIHAĆ, 4. decembra - “Borba protiv upotrebe dopinga u sportu i šta bi o pravima i obavezama trebali znati sportski radnici, treneri, ljekari, te sportisti uopće” tema je predavanja kojeg su organizirali Agencija za antidoping kontrolu Bosne I Hercegovine i Sportski savez Unsko-sanskog kantona.  

Upotreba doping, zakonom nedozvoljenih stimulativnih sredstava u bosanskohercegovačkom sportu, nažalost, nije nepoznanica i rijetkost. Svake godine Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Tuzli otkrije po nekoliko slučajeva sportista koji su doping pozitivni temeljem uzetih uzoraka, ali se ta brojka konstantno kreće u okvirima svjetskog prosjeka. 

Predavač Sead Mulić iz Sektora za antidoping prevenciju, edukaciju i saradnju sa sportskim savezima upoznao je sportske radnike, trenere i ljekare sa listom zabranjenih sredstava, terapijskim izuzećima, procedurama doping kontrole, te općenito o prevenciji  i edukaciji.   

"Nije toliko bitno da li ćemo mi nekog uhvatiti ili nećemo, bitno je da se sačuva zdravlje sportista", kaozao je Mulić.

Sva doping sredstva koja koriste sportisti su štetna po njihovo zdravlje. U Bosni i Hercegovini kao doping najčešće se koriste  narkotici poput marihuane i speeda, a jedan sportista je koristio čak i kokain. Upotrebljavaju se  steroidi i anabolici.

Prevencija i edukacija su stoga primarni cilj državne Agencije za antidoping kontrolu. Svakom klubu bit će upućen spisak doping sredstava koje sportisti ne smiju korisititi.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVE



PROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING