BIHAĆ: ODRŽANA ZAVRŠNA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ODLUKE O PODIZANJU SPOMENIKA PETOG KORPUSA ARMIJE REPUBLIKE BIH

- U organizaciji Gradske uprave Bihać danas je održana završna javna rasprava o nacrtu Odluke o podizanju spomenika Petom korpusu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Javna rasprava rezultat je usvojenog Zaključka Gradskog vijeća Bihać, kojim je formirano radno tijelo, zaduženo za njeno provođenje. Svi učesnici javne rasprave složili su se da je potrebno izgraditi spomenik Petom Armijskom korpusu u Bihaću, ali su stava da su u dosadašnjim pripremama za realizaciju izgradnje napravljene brojne greške, te da je nabolje cijeli postupak vratiti na početak. Na kraju je usvojen i istovjetan zaključak, kojim se obavezuje gradonačelnik i Gradsko vijeće Bihać da ponovo pokrenu ovaj postupak

  • AUTOR: rtvusk
  • 30.01.2019 - 18:21
  • 384

BIHAĆ, 30. januara - Na početku javne rasprave prisutnima se obratio bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji je kazao da se razlozi za donošenje predložene Odluke nalaze isključivo u želji i potrebi Grada Bihaća da se na jedan primjeren i adekvatan način oduži Petom korpusu Armije RBiH na nesebičnom i nadljudskom otporu prema nametnutoj agresiji na Grad Bihać i državu Bosnu i Hercegovinu.

Ova priča oko izgradnje spomenika „Sili nebeskoj“ pokrenuta je još 2008. godine. Na raspisani javni poziv za idejno rješenje javio se samo jedan autor, akademski umjetnik, kipar, Zlatko Dizdarević iz Velike Kladuše, čiji rad je prihvaćen od strane Komisije. Međutim,  struka, javnost i boračke populacije ne prihvaćaju ponuđeno idejno rješenje, te smatraju da su u dosadašnjem postupku napravljene brojne greške.

Učesnik rasprave Izudin Saračević smatra da je ispravno da se ovaj spomenik izgradi u Gradu Bihaću, koji je i bio sjedište Petog korpusa. Pri tome dodaje da ipak sve lokalne samouprave sa prostora kantona trebaju dati svoje mišljenje.

Na kraju današnje javne rasprave zaključeno je da cijeli postupak oko izgradnje spomenika Petom korpusu treba vratiti na početak i ovaj put ozbiljnije pristupiti ovom odgovornom poslu.

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING