BIHAĆ: ODRŽAN OGRUGLI STO NA TEMU NASILJA NAD ŽENAMA

- U USK zabilježeno je u protekloj godini 209 slučajeva porodičnog nasilja, što je za 30% više od samo godinu dana ranije.

  • AUTOR: Rasima Henić
  • 20.03.2017 - 15:08
  • 1469

BIHAĆ, 20. marta - Udruženje  Žene sa Une iz Bihaća, uz podršku Misije OSCE-a, organiziralo je okrugli sto  na temu „Nasilje  nad ženama-odgovor nadležnih institucija i žrtava“. Uz učešće svih ustanova koje  se na neki način bave  ovom problematikom  pokušalo se  odogovoriti koje promjene  je nužno provesti kako bi se žrtvama nasilja u porodici što brže i adekvatnije pružila podrška i zaštita  u slučaju kad su izloženi porodičnom nasilju.

U USK zabilježeno je  u protekloj godini 209 slučajeva  porodičnog nasilja, što je za 30%   više od samo godinu dana ranije. Među počiniocima  su 54 povratnika a među  žrtvama, iako rijetko, i muškarci. Zabrinjavajuća  je i činjenica da je od početka godine već 17 žena smješteno u sigurnu kuću, gdje su pored  privremenog utočišta dobile i stručnu pomoć.

2012. godine usvojen je Protokol  o postupanju  nadležnih institucija u  slučajevima nasilja u porodici, a nakon izmjena Zakona o porodičnom nasilju  uskoro bi se i ovaj Protokol trebao doraditi. Velika izmjena je uvođenje obrasca  koji će  dovesti do efikasnijeg rada  institucija, ali i olakšati  sam proces prijave nasilja  koje podnose žrtve.

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING