BIHAĆ: ARNE VETLESEN ODRŽAO PREDAVANJE „ZLO I LJUDSKO DOSTOJANSTVO“ ZA PROFESORE I STUDENTE BIHAĆKOG UNIVERZITETA

- Ovaj član Norveške akademije nauka godinama se bavi ovom temom, a u BiH je boravio više puta gdje je posjetio sva mjesta stradanja od Srebrenice do Tomašice

  • AUTOR: rtvusk
  • 29.05.2018 - 15:55
  • 411

BIHAĆ, 29. maja - „Zlo i ljudsko dostojanstvo“uvijek   aktuelna tema  te  zbog historije krvavih sukoba širom svijeta nužno je da stalno  i iznova  proučavana i ponavljana.Upravo je to razlog  organiziranja izuzetno zanimljivog predavanja danas u Bihaću koje je održao norveški profesor  Arne Johan Vetlesen.Ovaj  član Norveške akademije  nauka  godinama se bavi ovom temom, a u BiH je boravio više puta gdje je posjetio sva mjesta stradanja  od Srebrenice do Tomašice.U objavljenjim radovima pored  razumijevanja uzroka bavio se i prevencijom genocida kao zla najvišeg ranga.

Od Ruande do Srebrenice i Tomašice, izučavajaući holokaust i genocid, profesor Arne Vetlesen  po četvrti put boravi u BiH te je izuzetno dobar  poznavaoc  dogadjanja  tokom rata od 92-95. godine.Teme kojima se bavi  obradio je u 20 –tak knjiga i stotinu naučnih radova i eseja. Ovaj profesor  političke filozofije  Univerziteta u Oslu koristi nauku kao put razumijevanja zločinačkih poriva kod  ljudi  koji završavaju genocidom tokom ratnih dešavanja. Upravo je s tim razlogom i danas održao predavanje za profesore i studente Bihaćkog univerziteta.

Domaćin uglednom profesoru iz Norveške je Instutut za istraživanje zločina  protiv čovječnosti i medjunarodnog prava  Univerziteta u Sarajevu,  u čijem izadnju je 2015. prevedena i objavljenja  knjiga “Šta je etika“. Ovaj Institut iste godine profesoru Vetlesenu dodijelio je Nagradu za mir i progres, zbog  konstantnog rada na izučavanju zla.

Nakon promocije knjige ovog  profesora  prošle godine u Bihaću kontakti su nastavljeni i s Bihaćkim univerzitetom  što je  rezultiralo  i održavanim  predavanjem  za studente na kojem je i sam gost insistirao.

Nakon Bihaća, predavanja za studente na temu „Zlo i ljudsko dostojanstvo“ profesor Arne Vetlesen održaće i u Zenici i Tuzli.  

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING