BIHAĆ: 125 GODINA REDA ČASNIH SESTARA KLANJATELJICA KRVI KRISTOVE U PUBLIKACIJI I FOTOGRAFIJI

- Sinoć je u Gradskoj galeriji Bihać otvorena izložba i promovisana publikacija “Klanjateljice Krvi Kristove 125 godina u Bihaću“, autora Franje Jurića. Izložbu čine fotografije i dokumenti o životu i širokom spektru djelovanja bihaćkih časnih sestara. Dio je to programa svečanog obilježavanja 125 godina rada časnih sestara koji je danas obilježen i svečanom akademijom. Što su sve učinile za grad I ljude, kroz fotografije

  • AUTOR: rtvusk
  • 08.06.2019 - 17:05
  • 588

BIHAĆ, 8. juna - Časne sestre 125 godina koračaju ulicom Bišća. U tom dugom vremenskom periodu su radile, gradile i obrazovale brojne generacije. Sagradile su samostan koji je potom srušen, poučavale strane jezike, muzičke instrumente, otvarale škole. Vrijeme je odmicalo, smjenjivale su se generacije, ali njihov duh ostajao je isti.

Zalaganje časnih sestara, dubok i nemjerljiv trag kojeg su ostavile kroz 125 godina rada, kroz odabrane fotografije i publikaciju Bišćanima je pokušao dočarati autor izložbe dr. Franjo Jurić. Po dolasku u Bihać, 1893.godine  izgradile su samostan koji je služio kao škola kroz koju je prošlo više od 5000 učenika svih konfesija. Radile su na kulturnom bogaćenju Bihaća i nikada nisu zaboravile misiju zbog koje su došle u Bihać. Sagradile su i gimnastičku dvoranu koja je kasnije pretvorena u Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a. Danas na istom mjestu, 125 godina kasnije, održale su i svečanu akademiju uz prisustvo brojnih zvanica.

Časne sestre, svoje albume odlučile su otvoriti i javno podijeliti nakon 125 godina. Fascinirani su bili sugrađani segmentima rada koje su kroz dokumente i fotografiju časne sestre čuvale samo za sebe. Od juče su dostupne Bišćanima a u narednom periodu sigurno i širom regiona, poručio je autor dr. Franjo Jurić.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING