BIH I EKONOMSKI OPTIMIZAM: U PRVOM KVARTALU GODINE POVEĆAN IZVOZ U NEKOLIKO VAŽNIH SEKTORA

- Pola godine je prošlo od kada je Kosovo uvelo takse od 100 % na uvoz robe iz BiH i Srbije, zbog čega su obje države pretrpjele ekonomsku štetu. Prema statističkim podacima izvoz iz BiH na Kosovo je pao čak za 97 %, ističe državno Ministarstvo vanjske trgovine. Ali u prvom kvartalu tekuće godine BiH ipak bilježi povećanje izvoza u određenim sektorima. Čak se možemo pohvaliti i sa prvom jahtom i električnim motorom potpuno proizvedenim u državi, ali i podatkom da smo prvi u regionu po izvozu kafe u SAD

  • AUTOR: rtvusk
  • 03.06.2019 - 16:09
  • 139

SARAJEVO/BIHAĆ, 3. juna - Upućeni poznavaoci tržišnih kretanja sa kojima smo razgovarali, kažu kako i pored otežavajućih okolnosti imamo i dobre strane i vijesti koje nose optimizam. Iako je izvoz iz BiH u prošloj godini rastao, početkom tekuće zabilježen je blagi pad. Zanimljivo je da je prehrambeni sektor ipak zabilježio rast.

U ovom sektoru konstantan rast bilježi i jedna od najvećih grupacija u državi, tešanjski As. Izvoze na 5 kontinenata u preko 30 država, s prometom od oko 200 miliona eura. Istraživajući tržište SAD-a dobili su podatak da je BiH najveći izvoznik kafe u regionu.

Svoje proizvode u SAD izvozi i velikokladuški "Miral", ali ipak njihovo većinsko tržište 85 do 90 % je Evropska unija. U prvom kvartalu ove godine su zabilježili povećanje proizvodnje, ali i investicije. Radi se o 800 kvadratnih metara izložbenog i 400 kancelarijskog prostora, tačnije o novoj upravnoj zgradi.

Nakon prošlogodišnjeg traktora „made in BiH“, naša zemlja ove godine može se pohvaliti i jahtom potpuno proizvedenom u bh. teritorijalnom okviru. Nedavno je predstavljena na Međunarodnom sajmu nautike u Hamburgu. Bh. luksuzna jahta duga je gotovo 12, a široka 4,4 metra. Samo mjesec dana prije jahte, vrijedi podsjetiti, u BiH proizveden je i prvi električni bh moped.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING