BIH BEZ PREDSTAVNIKA I BEZ GLASA U SKUPŠTINI VIJEĆA EVROPE

- Propušteni rokovi i šanse za popravni, uslovljavanje pitanja od državnog značaja stranačkim pregovorima – šablon je aktuеlnih vlasti i kad je riječ o delegiranju predstavnika u Vijeće Evrope, koje BiH prvi put od Dejtonskog sporazuma naovamo, neće imati

  • AUTOR: BHRT,rtvusk
  • 25.06.2019 - 08:26
  • 298

SARAJEVO, 25. juni - Ako niste u stanju imenovati pet članova delegacije u Parlamentarnu Skupštinu Vijeća Evrope, kako nekoga uvjeriti da imate ozbiljne namjere da postanete članica Evropske unije? Retoričko pitanje postavlja Senad Šepić, nekadašnji čelnik nadležne delegacije, koji, također, kaže da je to štetna poruka za međunarodni imidž države. A posljedice ćemo, dodaje, u narednom periodu osjetiti svi u Bosni i Hercegovini.

Ono što je važno za BiH, toga više nema na dnevnom redu, a kad bude, o tome će se govoriti na način da će drugi kreirati stavove o BiH onako kako njima odgovara. Poslali smo jako lošu poruku iz Bosne i Hercegovine, poslali smo poruku da nemamo institucionalni kapacitet da budemo prisutni za stolom gdje se kreira važna politika i gdje se govori o budućnosti cijele Evrope, pa tako i BiH”, jasan je Šepić, danas predsjednik Nezavisnog bloka.

Brojne su teme o kojima će drugi govoriti za ovim stolom, poput predstojećeg izbora novog generalnog sekretara Vijeća Evrope.

Sve su to bitne poruke. U isto vrijeme, to neće biti dobar signal za reputaciju države”, kaže šef Kancelarije Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefanek.

Ranije je Bosna i Hercegovina, zbog neimplementiranja presude “Sejdić i Finci”, bila u opasnosti da njena delegacija bude suspendirana iz Vijeća Evrope, podsjeća naša sagovornica Nedžma Džananović-Miraščija, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, dodajući da sada, neimenovanjem delegacije, sami sebe suspendiramo.

To je dio jedne šire politike koja uporno želi dokazati da BiH nije u stanju ispunjavati svoje međunarodne obaveze, i to je odraz iste one politike koja sprečava slanje Godišnjeg nacionalnog programa u NATO – sada pokušava, praktično, suspendirati članstvo BiH u Vijeću Evrope”, tvrdi Džananović-Miraščija.

Vijeće Evrope je prva stepenica koju treba preći da bi se dobio legitimitet demokratskog političkog sistema, uklon je sagovornika koji odsustvo bh. delegacije naziva deficitom demokratije.

Članstvo u Vijeću Evrope značajno je zbog činjenice da je to dokaz ostvarenih ekonomskih standarda u okvirima kriterija koje ne priznaje samo Vijeće Evrope, nego je bitan za sva druga članstva u evropskim asocijacijama”, navodi profesor Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci Miloš Šolaja.

Scenarij u kojem je Bosna i Hercegovina bez predstavnika i bez glasa u Skupštini Vijeća Evrope potpisuju bh. vlasti. Još jedna je to potvrda da opredijeljenost za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji postoji, ali samo deklarativno.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING