BIH: APSURDIMA NIKADA KRAJA

- Da u Bosni i Hercegovini apsurda ne nedostaje, svjedočimo gotovo svakog dana. Pored politike, u kojoj su najizraženiji, evidentni su i kada je u pitanju uvoz. Uvozimo čak i flaširanu vodu vrijednu milione maraka, a imamo najviše prirodnih izvora vode u Evropi. Ipak, informacija koja je plasirana u posljednje vrijeme, da uvozimo i ljudsku krv bila je iznenađenje. Istraživajući ovu temu došli smo do podatka da se uvezena krv ne koristi u transfuziji, niti na bilo koji drugi način dolazi u doticaj s ljudima. Koristi se isključivo u medicinske svrhe, za određena istraživanja i eventualno proizvodnju određenih lijekova

  • AUTOR: rtvusk
  • 11.02.2019 - 16:50
  • 297

BIH, 11. februara - Široka je paleta proizvoda koji se uvoze u BiH, ali sigurno je najzanimljiviji onaj vezan za krv i krvne sastojke. Prema podacima kojima raspolaže Uprava za indirektno oporezivanje, u BiH u prošloj je godini uvezeno krvi u vrijednosti od oko 46 hiljada maraka.

Iako još uvijek ne postoji registar dobrovoljnih darivalaca krvi kako su nam rekli iz Federalnog Crvenog križa, potrebe za krvlju su zadovoljavajuće i namiruju se redovno, što znači da u tom smislu nema potrebe za njenom kupovinom. Potvrđuju to i u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Rezerve su nam trenutno zadovoljavajuće i uglavnom nastojimo da tako i bude. A potrebe za krvi se mijenjaju u zavisnosti od potražnje kako od pacijenata koji leže u bolnici tako i od raznih situacija kao što su saobraćajne nesreće, kada se pojavi potreba za većim količinama određenih krvnih grupa u zavisnosti koje su krvne grupe ti povrijeđeni“, za RTV USK-a, kazao je dr.Tarik Zejčinović, načelnik Službe za transfuziologiju, pri KB u Bihaću.

Dvije su kompanije u BiH koje su vršile uvoz krvi prošle godine, to su Berg iz Sarajeva i Broma bel iz Banja Luke. U banjalučkom Broma belu ističu da između ostalog kupuju krv radi svakodnevne kontole parametara aparata kojima vrše krvne pretrage. Potvrdili su nam to i u Upravi za indirektno oporezivanje.

Da zaključimo, u BiH je dovoljno svjesnosti o tečnosti koja život znači, te nije ju potrebno kupovati radi transfuzije. Kako je rok trajanja krvi nakon uzimanja 35 dana, kantonalna služba za transfuziologiju zajedno sa Crvenim križem i drugim organizacijama redovno održava akcije dobrovoljnog darivanja. Tako su slijedeće planirane za naredne dvije subote. Prva je u Bihaću, a druga u Bosanskom Petrovcu.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING