BH POŠTE: PRIGODNE MARKE S MOTIVIMA IZ NACIONALNOG PARKA UNA

- Za marke sa motivima iz BiH, bilo da se radi o prirodi, historiji ili ličnostima, vlada veliko interesovanje, ne samo filatelista, nego i korisnika BH Pošte

Marka s motivom Štrbačkog buka
  • AUTOR: Irma Redžepagić
  • 14.11.2017 - 13:19
  • 458

BIHAĆ, 14. novembra - Javno poduzeće BH POŠTA Sarajevo u promet je pustilo dvije poštanske marke. Iz bloka Flora izdata je marka Bijeli i crni dud, a druga marka, u saradnji s Nacionalnim parkom "Una" je markica na temu rijeke Une i vodopada Štrbački buk. Poštanska marka sa motivom Nacionalnog parka Una – Štrbački buk štampana je u 100.000 primjeraka. Cijena marke je 1,50 KM, a dizajn je uradio Abdulah Branković.

Još 1999.godine od strane Kantonalnog ministarstva trgovine, turizma, prometa i ugostiteljstva ostvarena je saradnja sa BH Poštom. Motivi rijeke Une bili su i ostali  jedan od zaštitnih i prepoznatljivih znakova USK-a, koji su zainteresirali BH poštu za promovisanje prirodnih ljepota ovog kraja. Nakon donošenja zakona o Nacionalnom parku i uspostave zaštićenog područja od značaja za Federaciju te formiranjem JP NP „Una“, ta saradnja je nastavljena i rezultirala izdavanjem markica na temu rijeke Une i Šrbačkog buka.

- Reakcije su više nego pozitivne iz razloga što promoviramo naše prirodne ljepote, našu najvrijedniju prirodnu znamenitost, a to je Štrbački buk i mi smo jako sretni i zadovoljni zato što poštanka markica može doprijeti u sve i jedan kutak na kugli zemaljskoj i na takav način svim ljudima pokazati prije svega prirodne ljepote Nacionalnog parka,USK-a i BiH u cjelini, kazao je Ante Marjanović, predsjednik Nadzornog odbora NP „Una“ Bihać.

Za marke sa motivima iz BiH, bilo da se radi o prirodi, historiji ili ličnostima, vlada veliko interesovanje, ne samo filatelista, nego i korisnika BH Pošte.

- Na prigodnim poštanskim markama prezentuju se motivi koji prvenstveno imaju za cilj afirmaciju kulturno-historijskog i priprodnog nasljeđa BiH,tako se izdanje na temu i motiv slapovi NP Una-Štrbački buk i našla na poštanskoj marki,a u cilju promocije prirodnih ljepota BiH,ističe portparolka JP BH Pošta Katarina Kamočaji.

Štrbački buk predstavlja najviši i najspektakularniji vodopad u Nacionalnom parku Una. Njegov postanak se vezuje za tektonska pomijeranja i stvaranje sedrenih naslaga. Visok je oko 24 metra, na nadmorskoj visini od 294 metra. Nalazi se na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uz martinbrodske vodopade, jedan je od najljepših na rijeci Uni.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING