BARCELONA: JAKO PRISUSTVO POLICIJE PRIJE ZASJEDANJA PARLAMENTA KATALONIJE

- Na zasjedanju će se, navodno, razgovarati o posljednjim političkim dešavanjima u pokrajini, dok se očekuje i jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije

Policija ispred javnih ustanova i parlamenta u Barceloni
  • AUTOR: Anadolija
  • 10.10.2017 - 10:21
  • 238

BARCELONA, 10. oktobra (AA) - Jako prisustvo policije primijećeno je danas u Barceloni ispred javnih ustanova i oko zgrade katalonskog regionalnog parlamenta, gdje je za danas najavljena sjednica na kojoj bi, prema najavama, mogla biti proglašena nezavisnost Katalonije od Španije, prenosi Anadolu Agency (A)A.

Regionalni parlament Katalonije će, na zahtjev katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta, zasjedati danas, a lider te autonomne španske regije će se obratiti zastupnicima.

Na zasjedanju će se, navodno, razgovarati o posljednjim političkim dešavanjima u pokrajini, dok se očekuje i jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije.

Pristalice nezavisnosti Katalonije tvrde da će tokom parlamentarne sjednice biti proglašena nezavisnost te regije, dok pojedini zastupnici vladajuće koalicije navode da bi takav potez bio samo simboličan.

Proteklih dana u Barceloni i Madridu održani su masovni skupovi na kojima su građani pozivali na nacionalno jedinstvo.

Kako će se nezavisnost proglasiti i koji će biti odgovor španske vlade, ostaje ključno pitanje. Međutim, španski premijer Mariano Rajoy nedavno je izjavio da će poduzeti sve zakonom predviđene mjere da se zaustavi otcjepljenje Katalonije.

Katalonska vlada je saopćila da se više od 90 posto ljudi koji su izašli na referendum 1. oktobra izjasnilo za otcjepljenje od Španije, dok je centralna vlada u Madridu referendum proglasila neustavnim. Izlaznost na referendum iznosila je 43 posto.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING