AUSTRIJSKI GRAZ: KOŠNICA ZNANJA I KRAJIŠKE MLADOSTI

- Zbog ukupnih prilika u zemlji, do sada se iz Bosne i Hercegovine iselio veliki broj njenih državljana. Nažalost, taj trend se i dalje nastavlja a otežavajuća okolnost je gubitak mlađe populacije. Mnogi prekidaju školovanje u Bosni, te sa porodicama nastavljaju obrazovanje u zapadnoevropskim zemljama. Austrija je jedna od njih koja je postala drugi dom za Bosance iz raznih dijelova, najviše iz USK. Grad Graz najčešća je destinacija gdje mladi odlučuju studirati

  • AUTOR: rtvusk
  • 14.04.2019 - 16:36
  • 1047

USK/BiH - GRAZ/AUSTRIJA, 14. aprila - Sumeja Mahmić i Ajla Beganović mlade su djevojke koje su po završetku srednje škole u Bosni nastavile školovanje u Grazu u Austriji. Obje iz Krajine iz Cazina i Bosanske Krupe, studiraju ekonomiju na odsjeku biznis menadžment. U početku najveća prepreka bila je, kažu, strani jezik.

Osim Sumeje i Ajle, 20-godišnji Selver Begović iz Bužima ovdje također studira. U posljednjem trenutku odlučio je Sarajevo zamijeniti za Graz. Želja za poznavanjem novog jezika i  života u nepoznatoj sredini navela ga je da upiše građevinu. Živi u studentskom domu gdje boravi veliki broj Bosanaca posebno iz Krajine.

Graz sa svoja četiri javna univerziteta i oko 40.000 studenata predstavlja pravi univerzitetski grad. Veliki broj studenata i studentica iz BiH i regiona se odlučuje za studiranje u Grazu. Ovaj grad je naročito popularan kod Krajišnika, obzirom da im do kuće treba oko pet sati vožnje. Pored sticanja kvalitenog znanja kroz teoretski i praktični dio predavanja, studentima se nudi mogućnost da sami finansiraju svoje školovanje.

Za one koje se odluče studirati van svoje države, puno znači podrška zemljaka koji ovdje žive već dugi niz godina. Tu je značajna uloga Udruženja Bošnjaka iz Štajerske koje okuplja bh dijasporu, najviše Krajišnike. U odnosu na šezdesete godine kada su trbuhom za kruhom dolazili ovdje i radili najteže poslove, situacija  se sada značajno promjenila.

Nažalost, zbog ukupnog stanja u Bosni, mnogi ovi mladi ljudi teško da će se po završetku studija vratiti u svoju zemlju. Među njima je i studentica Ajla. Inače, svakodnevno smo svjedoci uspjeha mladih Bosanaca i Hercegovaca na najprestižnijim evropskim i općenito svjetskim univerzitetima. Žalosti upravo činjenica da većina usvojene vještine i znanje neće primjeniti u svojoj zemlji, koja za sada, malo ili ništa ne čini da zadrži najveći resurs države.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING