AUSTRIJSKA REDITELJICA RUTH BECKERMANN DOLAZI NA PROJEKCIJU SVOG FILMA U SARAJEVU

- Jedna od najpoznatijih austrijskih rediteljica dokumentarnih filmova Ruth Beckermann doći će u u Sarajevo povodom Sedmice njenih filmova koju Austrijski kulturni forum Sarajevo organizira od 11. do 15. marta u okviru Festivala "Sarajevska zima"

  • AUTOR: klix.ba
  • 13.03.2019 - 09:22
  • 213

SVIJET FILMA, 13. marta - "Waldheimov Valcer" ("Waldheims Walzer") u petak, 15. marta, na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, saopćeno je iz Austrijskog kulturnog foruma.

Nakon projekcije filma bit će održan razgovor s rediteljicom koji će na engleskom jeziku voditi profesor Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo Faruk Lončarević. Razgovor će biti otvoren za javnost i publika će imati priliku da se pobliže upozna sa filmovima i stvaralaštvom Ruth Beckermann, koja se u filmovima bavi širokom paletom tema i aktuelnih društveno-političkih pitanja.

Ruth Beckermann rođena je u Beču. Studirala je žurnalistiku i historiju umjetnosti u Beču, Tel Avivu i New Yorku, a 1977. godine je stekla doktorsku titulu na Univerzitetu u Beču. Nakon toga je radila kao novinarka za različite časopise u Austriji i Švicarskoj. S dvojicom kolega 1978. godine je osnovala kompaniju za distribuciju filmova "filmladen", u kojoj je radila sedam godina. U tom periodu su nastali njeni prvi filmovi i njene prve knjige. Od 1985. godine radi kao književnica i režiserka.

Prošle godine je završila svoj najnoviji film "Waldheims Walzer" koji je osvojio "Glashütte-Original Documentary Award" na Berlinskom internacionalnom filmskom festivalu "Berlinale" i nagrađen je kao najbolji austrijski dokumentarni film 2018. godine (Österreichischer Filmpreis). Film je također bio austrijski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku.

"Waldheimov Valcer" je dokumentarni film o istini i lažima ili "alternativnim činjenicama" o individualnoj i kolektivnoj svijesti. Film tematizira u kakvoj se zapletenoj mreži našao bivši generalni sekretar UN-a Kurt Waldheim, tako što je prešutio dvije godine svoje ratne biografije i ubrzo se suočio s novim optužbama koje je protiv njega iznio Svjetski jevrejski kongres.

Pokazuje i negiranje austrijske političke klase, izbijanje antisemitizma i patriotizma u Austriji i kako je izborna pobjeda za Waldheima zapravo bila poraz, jer je na međunarodnoj sceni ostao izoliran, dok je u Austriji započelo kritičko suočavanje s prošlošću. Film pokazuje kako budno i aktivno civilno društvo može izazvati promjene u državi.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING