ASTRONOMI OTKRILI POSTOJANJE HELIJUMA U ATMOSFERI EKSOPLANETA

- Eksoplanet WASP-107b udaljen je od Zemlje oko 200 svjetlosnih godina i spada u red planeta sa najmanjom gustinom

  • AUTOR: Anadolu Agency,
  • 03.05.2018 - 19:44
  • 486

ANKARA, 3. maja – Astronomi koji koriste Hubble svemirski teleskop otkrili su helijum u atmosferi eksoplaneta WASP-107b, što je prvi put da je taj element otkriven u atmosferi planeta izvan Sunčevog sistema, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim astronoma, na čelu sa doktoranticom Univerziteta u Exeteru Jessicom Spake, saopćio je kako otkriće pokazuje sposobnost korištenja infracrvenih spektara za proučavanje atmosfere eksoplaneta.

“Nakon hidrogena, helijum je drugi najzastupljeniji element u univerzumu. Ujedno je i glavni element u sastavu planeta Jupiter i Saturn u našem Solarnom sistemu. Do sada nismo znali da helijuma ima i u atmosferi eksoplaneta, iako je provedeno mnogo istraživanja u tom pravcu“, kazala je Spake.

Za razliku od dosadašnje prakse istraživanja eksoplaneta pomoću spektara ultravioletnih i optičkih valova, Spake i njene kolege su počeli istraživati na bazi analiza infracrvenih spektara.

“Znamo da se helijum nalazi i gornjim slojevima Zemljine atmosfere i nova tehnika istraživanja će pomoći u budućim istraživanjima“, kazala je Spake.

Eksoplanet WASP-107b udaljen je od Zemlje oko 200 svjetlosnih godina i spada u red planeta sa najmanjom gustinom. Iako je veličine kao Jupiter, skoro devet puta je lakši od njega.

Detaljni izvještaj o rezultatima astronomskog istraživanjima objavio je časopis “Nature“.

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING