ANTIVLADINI PROTESTI U MAĐARSKOJ OKUPILI DESETINE HILJADA DEMONSTRANATA

- Protesti su organizirani pod sloganom “Većina smo – Borba za demokraciju“, a mađarskim vlastima je upućen apel za reformu izbornog sistema i okončanje retorike mržnje

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 15.04.2018 - 11:22
  • 490

BUDIMPEŠTA , 15. aprila – Desetine hiljada Mađara okupile su se ovog vikenda na ulicama Budimpešte i protestirali zbog postojećeg izbornog sistema i retorike mržnje tokom proteklih parlamentarnih izbora u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Protesti su organizirani pod sloganom “Većina smo – Borba za demokraciju“, a mađarskim vlastima je upućen apel za reformu izbornog sistema i okončanje retorike mržnje.

Noseći zastave Mađarske i Evropske unije, demonstranti su uzvikivali slogane protiv aktuelne mađarske vlasti i premijera Viktora Orbana.

Na protestima su učestvovali i predstavnici mađarske opozicije.

Koalicija Fidesz-KDNP je na izborima prošlog vikenda osvojila 48 posto glasova i Orban je tako izborio treći uzastopni mandat na čelu mađarske vlade.

Glavna tema predizborne kampanje bili su migranti i islam koje vladajuća desnica želi predstaviti kao prijetnju mađarskom nacionalnom bivstvu.

OSCE je u izvještaju o izborima u Mađarskoj napisao da su održani u sjeni ksenofobne retorike i retorike izazivanja straha u društvu. U izvještaju se još navodi i da su izbori protekli u netransparentnom finansiranju kampanja i pristrasnom medijskom djelovanju.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING