ANGELINA JOLIE O HATIDŽI MEHMEDOVIĆ: NJENA SMRT JE SVJEDOČENJE O DUBOKIM BH. RANAMA

- Slavna glumica i specijalna izaslanica UN-a za izbjeglice Angelina Jolie je istakla da je Hatidža bila tako jedinstvena i da je 23 godine neumorno tražila istinu i pravdu

Slavna glumica i specijalna izaslanica UN-a za izbjeglice Angelina Jolie
  • AUTOR: Anadolija/foto:klix.ba
  • 24.07.2018 - 07:29
  • 457

SARAJEVO, 24. jula (AA) - Slavna glumica i specijalna izaslanica UN-a za izbjeglice Angelina Jolie je povodom smrti predsjednice Udruženja Majke Srebrenice Hatidže Mehmedović za CNN napisala tekst u kojem je navela da je bila tako jedinstvena i da je 23 godine neumorno tražila istinu i pravdu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Upoznala sam Hatidžu prije četiri godine kada sam posjetila Srebrenicu gdje su pokopane žrtve genocida, najgoreg masakra na evropskom tlu od holokausta. Sjećam se dobro, sjedjela je u krugu drugih ožalošćenih majki Srebrenice, tiho i dostojanstveno je ispričala svoju priču. Govorila je o životu prije rata sa mužem Abdulahom i sinovima Azmirom i Almirom, koji su imali 21 i 18 godina. Opisala je užasne dane u julu 1995. godine kada su nasilno odvojeni od nje i odvedeni u smrt, zajedno s najmanje 8.000 nedužnih muškaraca i dječaka. Osim muža i sinova, Hatidža je izgubila oca, dva brata i brojne članove obitelji", napisala je Jolie.

Navela je da su oni koji su izvršili genocid otišli tolilo daleko da su sakrivali i uništavali tijela žrtava.

"Petnaest godina je Hatidža tražila posmrtne ostatke svoje porodice. Ona je bila od prvih preživjelih koji su se vratili u Srebrenicu. Živjela je sama, suočavala se s prijetnjama i zastraživanjem i stalnim pokušajima negiranja genocida. Rekla mi je da, kada su konačno pronađeni posmrtni ostaci njenog muža i sinova, sve što je dobila da pokopa su dvije nožne kosti sina Almira. Umjesto da govori o srceparajućem bolu u tom trenutku, ona mi je jednostavno rekla da se smatra sretnom jer mnoge majke nisu dobile ni tu malu utjehu. Na mnoge načine me je Hatidža Mehmedović podsjetila na druge bh. žene koje sam upoznala, a koje su preživjele rat, i to na način na koji je kombinovala snagu, toleranciju i poniznost te odlučnost da odbaci mržnju", navela je američka glumica.

Dodala je da je Hatidža bila tako jedinstvena i da je 23 godine neumorno tražila istinu i pravdu.

"Ona nikad nije imala poseban status, ali je govorila u ime svih Majki Srebrenice. Ona nije pravila razliku među žrtvama, smatrala ih je jednako vrijednim dostojanstva i priznavanja. Čak i kad ju je izdalo zdravlje, radila je na organizaciji konvoja kojima su poslani hrana i lijekovi sirijskim izbjeglicama. Umrla je prije vremena, u 65. godini, njena smrt je bez sumnje naglasila sve što je preživjela. To je svjedočenje o dubokim bh. ranama čiji kraj Hatidža nije doživjela u borbi za pravdu i sigurnost preživjelih Srebreničana. Drugi moraju nastaviti nositi teret koji je ona nosila godinama. No, njen primjer će živjeti u sjećanju svih koji su je poznavali i u pričama koje svi trebamo pričati dok živimo, tako da sjećanje na Srebrenicu nikad ne izblijedi", napisala je Jolie.

Na kraju je istakla da je Hatidžina smrt ispunjava tugom i žaljenjem za svim žrtvama rata u BiH.

"Sigurna sam da nisam jedina koja se sjeća Hatidže sa zahvalnošću i divljenjem. Postoji vrijeme da naučimo iz mnogih lekcija srebreničkog genocida te da vidimo gdje nasilje i mržnja prema grupi ljudi može odvesti. Hatidžu oplakuje njena zemlja, to je trenutak da se sjetimo snage jednog života. Hatidža Mehmedović je živjela pošteno, nikad nije dopustila nikome da je uplaši niti iskvari njen osjećaj za istinu i pravičnost. Mnogi od nas nikad neće doživjeti pravdu u životu, ali ne možemo pogriješiti ako budemo slijedili njen primjer", poručila je Jolie.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING