AGIUS: NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI DOBILO NOVI ZAMAH

- Agius je obraćajući se na komemoraciji povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici u ime Mehanizma i svojih kolega sudija izrazio najdublje saučešće porodicama žrtava genocida u Srebrenici

  • AUTOR: Anadolija, rtvusk
  • 11.07.2019 - 17:05
  • 240

POTOČARI, 11. jula  - Negiranje genocida počinjenog 11. jula 1995. godine u Srebrenici je dobilo novi zamah i ima za cilj povrijediti žrtve i njihove porodice, poručio je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Carmel Agius. 

Agius je obraćajući se na komemoraciji povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici u ime Mehanizma i svojih kolega sudija izrazio najdublje saučešće porodicama žrtava genocida u Srebrenici. Podsjetio je da se prije dvije godine na komemoraciji u Potočarima prisutnima obratio kao predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a da se danas obraća po prvi put u novom svojstvu predsjednika Rezidualnog Mehanizma. 

"Haški tribunal i institucija koja ga je naslijedila već više od 25 godina osiguravaju međunarodnu pravdu. Zahvaljujući njihovom radu i presudama nepovratno se promijenio međunarodni pravni apsekt, jednako kao što se promijenila i situacija u BH. Oni koji su najodgovorniji za užasne zločine počinjene tokom sukoba početkom devedesetih godina su izvedeni pred lice pravde. Utvrđene su sveobuhvatne historijske evidencije dešavanja. Oni koji su stradali konačno su dočekali i ukop", rekao je Agius. 

Istakao je da su ovakva obilježavanja potvrda odlučnosti Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koje je 1993. uspostavilo Haški tribunal, da osiguraju pravdu žrtvama, njihovim porodicama i ovom regionu. 

"Danas godinu i po dana od zatvaranja Haškog tribunala, kada se osvrnem na sve, ponosan sam na to da je Tribunal uradio sve što je bilo u njegovoj moći, jednako kao što će i Mehanizam nastaviti da radi, da osigura pravdu za sve žrtve bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost", poručio je Agius. 

Podsjetio je da najviša pravosudna instanca u svijetu utvrdila da su dešavanja u Srebrenici čin genocida, te da je u martu ove godine Mehanizam donio još jednu presudu kojom je potvrđeno da je genocid počinjen. 

"Žrtve, porodice i njihovi voljeni su oni koji trpe posljedice užasnih dešavanja. Vi koji ste preživjeli užas 1995. osjećate njegove posljedice u svojim svakodnevnim životima. I kao da to nije dovoljno i dalje trpite bezdušne uvrede onih koji negiraju da se genocid desio unatoč obimnim dokazima i presudama međunarodnih sudova", rekao je Agius. 

Dodao je da je kampanja negiranja genocida u posljednje vrijeme dobila novi zamah. 

"Negiranje genocida ima za cilj da vas povredi, da vas oslabi. To je jedan od način na koji se nastavlja genocid. Njegova intencija da se spriječi da rane budu zaliječene, koristi se za političke poene onih u čiji prilog ide postojanje podijeljene BiH, kojima odgovara da ostanu u prošlosti", kazao je predsjednik Mehanizma. 

Naglasio je da Rezidualni mehanizam i on kao predsjednik imaju obavezu i dužnost da odbrane presude i istinu koju je utvrdio Haški tribunal. Uvjerio je porodice žrtava da će to nastaviti raditi, pogotovo u ovom trenutku kada je ključno da se odbrani vladavina prava i uloga sukoba. 

"Nužnost je da se odbranimo od napada revizionista. Ovo će zahtijevati zajednički napor lidera, građana, ali i međunarodne zajednice. Presuda genocida nije nešto o čemu odlučuju političari i pojedinci. Samo su sudovi ti koji odlučuju da li je počinjen i ko je za zločin odgovoran i to isključivo na osnovu dokaza", rekao je Agius. 

Na kraju je pozvao sve da se ujedine u borbi protiv mržnje i da ne zaborave žrtve. 

"U svemu tome ne smijemo zaboraviti na žrtve i njihove voljene koji su i razlog i povod zašto smo danas ovdje. Vaša hrabrost i upornost je inspiracija svima nama", poručio je Agius. 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING