AC FOOD KUPIO I TREĆI DIO AGROKOMERCA

- Kupovinom i posljednje trećine pogona Agrokomerca, AS Groupa je poduzela do sada najozbiljnije korake na putu oživljavanja nekadašnjeg giganta prehrambene industrije, koji je u najboljim vremenima upošljavao blizu 13.000 radnika i izvozio u 20 zemalja svijeta

AC Food najavljuje oživljavanje proizvodnje
  • AUTOR: rtvusk
  • 12.01.2018 - 15:58
  • 1357

VELIKA KLADUŠA, 12. januara - U Općinskom sudu danas je održana sudska prodaja posljednje trećine Dioničkog društva Agrokomerc, odnosno pogona tvornice biskvita, čokolade i kakaa. Putem prodaje usmenim nadmetanjem ovaj objekt je prodan za dva miliona 406 hiljada maraka najpovoljnijem i jedinom ponuđaču firmi AC Food d.d. Velika Kladuša, članici AS Groupe.

Imovina Agrokomerca, koja se prodavala u fazama, proteže se na ogromnom kompleksu veličine 270 dunuma u naselju Polje i podijeljena je u tri cjeline. Prvu čine tvornica stočne hrane, pržionica kafe i prodaja voća i povrća. Drugi dio predstavljaju mesna industrija i hladnjače koje su podrška mesnoj industriji, kao i fabrike za proizvodnju supa, majoneza, kečapa i začina. Treću cjelinu čine tvornice za proizvodnju biskvita, čokolade i kakaa.

Prodaja ove tri cjeline je počela 28. februara prošle godine sudskom prodajom. Sva tri dijela kupila je novoosnovana kompanija AC Food koja je dio velike AS grupacije. Prvi dio je za 3,05 miliona maraka prodan 28. februara, drugi 30. augusta za 4,4 miliona, a treći, posljednji, danas za 2,4 miliona maraka.

AC Food je za tri dijela prehrambene industrije sudu ukupno isplatio oko 10 miliona maraka. Iz ove kompanije su već nakon kupovine prvog dijela proizvodnje najavili da imaju strateški plan za čitav Agrokomerc.

„Bosanska krajina, a posebno Velika Kladuša imaju prvo tradiciju u proizvodnji, od primarne do procesne. Mi smo prepoznali Agrokomerc kao vrlo živ brend, da su ljudi ovdje vrlo čestiti, kao i to da je tehnologija zastarjela, ali uz minimalna ulaganja da se može obnoviti i  staviti u funkciju i vjerujte kupovinom smo potvrdili da smo bili u pravu“, kaže Smail Korajlić, direktor AC Fooda.

Kupovinom i posljednje trećine pogona Agrokomerca, AS Groupa je poduzela do sada najozbiljnije korake na putu oživljavanja nekadašnjeg giganta prehrambene industrije, koji je u najboljim vremenima upošljavao blizu 13.000 radnika i izvozio u 20 zemalja svijeta.

Iz AC Fooda nam potvrđuju da je već počela proizvodnja probne serije kafe Emina, te da bi se na policama trgovačkih centara mogla naći u februaru. Trenutno rade na obnavljanju pogona mesne industrije i Tvornice stočne hrane.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVE



IZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING