5 NAMIRNICA KOJE VAS MOGU UBITI

- Donosimo vam popis nekih od najopasnijih namirnica koje možemo pronaći u našim kuhinjama čije jedenje može ugroziti naše zdravlje ili čak život

  • AUTOR: healthline.com, metro, rtvusk
  • 11.02.2019 - 10:37
  • 136

SVIJET, 11. februara - Možda i najopasnija stvar koju činimo jeste konzumiranje bizarnih, često opasnih i otrovnih namirnica serviranih pred nas. 

Donosimo vam popis nekih od najopasnijih namirnica koje možemo pronaći u našim kuhinjama čije jedenje može ugroziti naše zdravlje ili čak život kada odlučimo uzeti samo jedan zalogaj: 

Bademi - postoje dvije vrste badema - slatki i gorki bademi. Gorki sadrže relativno velike količine vodikovog cijanida. Smatra se kako konzumiranje samo 7 do 10 sirovih gorkih badema može uzrokovati probleme za odrasle, a može biti kobno za djecu.

Krompir - solanin je toksični glikoalkaloid iz krompira, ali i drugog povrća kao što je patlidžan i paradajz koji se nalazi u i ispod kožice. On ima funkciju da biljku zaštiti od nametnika, dakle ima antifungicidno i antipesticidno djelovanje. Solanina ima i u svim ostalim dijelovima biljke. Najveći dio tog alkaloida skine se guljenjem krompira zbog čega nema nikakve opasnosti za zdravlje. Suprotno općem mišljenju solanin je vrlo toksičan pa i male količine mogu izazvati akutnu intoksikaciju koju karakterizira povraćanje, znojenje, grčevi u želucu i crijevima, aritmije srca, glavobolja. Ako dođe do halucinacija i proširenih zjenica znak je to vrlo snažnog otrovanja. U najtežim slučajeva trovanje solaninom može završiti fatalno.

Paradajz - listovi i stabljika paradajza su otrovni, ali su zato plodovi izuzetno zdravi. Listovi sadrže toksične alkaloide. Nedozreli zeleni paradajz je otrovan zbog alkaloida koji sadrži, ali se ta otrovnost gubi kiseljenjem, pa tako ukiseljen postaje svojevrsni specijalitet.

Sjemenke voća - sjemenke jabuka, trešanja i nekog drugog voća sadrže cijanovodoničnu kiselinu, otrovnu i u vrlo malim količinama. Stoga se suzdržite od njihova konzumiranja.

Tuna - može biti opasna zbog žive koju ta riba apsorbira. Nakon što je u vašem tijelu, živa će ili proći kroz vaše bubrege ili putovati do mozga i navodno vas izludjeti. FDA i Klinika Mayo u SAD-u preporučuju da djeca i trudnice uopće ne konzumiraju tunu. Iako je malo vjerojatno da će vas konzumiranje velikih količina tune ubiti, bilo bi poželjno da kontrolirate sedmični unos te ribe.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING