PORTRET AUTORA: Jovica Petković, dokumentarni program - subota, 09.decembar u 20:40

PORTRET AUTORA: Jovica Petković, dokumentarni program

Jovica Petković (Smederevo, 1. septembar 1927, Beč, 15. 9. 2015), bio je harmonikaš, kompozitor i aranžer bosanskohercegovačke sevdalinke. Slovio je kao jedan od najboljih harmonikaša u nekadašnjoj Jugoslaviji. Preko trideset godina vodio je Orkestar RTV Sarajevo i pratio velikane sevdaha kao što su: Safet Isović, Zaim Imamović, Nada Mamula i mnoge druge. Osim šefa Narodnog orkestra RTV Sarajevo, bio je i jedan od osnivača Festivala narodne muzike Ilidža. Zajedno s Ismetom Alajbegovićem Šerbom i Miloradom Todorovićem osnovao je Trio harmonikaša koji su proslavljali sevdalinku širom svijeta. Bio je i autor mnogih sevdalinki, od kojih su najpoznatije „Kada moja mladost prođe“ i „Sa Igmana pogledat je lijepo.“ Mnoge njegove pjesme dok je kompozitor još bio živ, ušle su u narod i bile prihvaćene kao narodne. Iako je po rođenju bio Srbijanac, Šumadinac, Jovica Petković pripada redu najznačajnijih i najplodonosnijih autora pjesama u duhu narodne muzike Bosne i Hercegovine. Ogroman broj njegovih pjesama zasnovan je upravo na toj vrsti pjesama i predstavlja njihovo vrlo uspješno oponašanje. U tom pogledu stao je rame uz rame sa Jozom Penavom, Ismetom Alajbegovićem Šerbom, Radetom Jovanovićem, Zaimom Imamovićem i nekim drugim autorima.

Časove harmonike uzimao je kod poznatog harmonikaša Drage Keca, koji mu je pomogao da postane poznat kao vrsni harmonikaš. Njegovi "foršpili" i improvizacije koje je svirao između strofa postale su poznate muzičke minijature kao dio njegovog prepoznatljivog stila. Bio je poznat po tome što skoro nikada nije griješio dok je svirao i uvijek se vješto snalazio na svom instrumentu.

Jovica Petković je započeo svoju muzičku karijeru u Beogradu gdje je svirao u mnogim uglednim restoranima. Godine 1955. prelazi u Sarajevo gdje je započeo muzičku saradnju sa pjevačem Zaimom Imamovićem. Nastupao je prvo kao solista, a kasnije i kao šef Narodnog orkestra RTV Sarajeva. Radeći kao šef orkestra RTV Sarajevo, Jovica Petković je osim za snimanje nosača zvuka bio zadužen i za audicije na koje su se prijavljivali mladi pjevači. U Sarajevu je proveo 35 godina. Bio je jedan od pionira estradne muzičke industrije Sarajeva čiji nagli uspon počinje početkom 1960-ih s masovnom pojavom gramofonskih ploča. Jovica Petković je zajedno sa Ismetom Alajbegovićem Šerbom učestvovao kao muzička pratnja prilikom snimanja prve singl ploče u Sarajevu 1958. godine na kojoj je Safet Isović pjevao pjesme "Sarajčice hajdemo" i "Sjetuje me majka" autora Joze Penave

Dokumentarni program PORTRET AUTORA – Jovica Petković, subota, 9.decembra od 20.40 sati.
PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
PROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETINGMARKETING