KRAJIŠKA ZEMLJA, emisija o poljoprovredi - nedjelja, 09.decembar u 12:10

KRAJIŠKA ZEMLJA, emisija o poljoprovredi

Poznata njemačka kompanija u proizvodnji i otkupu krastavaca kornišona već izvjesno vrijeme prisutna je u općini Ključ.Prioritet je ovaj vid proizvodnje s tim da u narednom periodu proširuju otkup na papriku feferon i hren gdje će i na prostoru ostalih krajiških općina tražiti nove kooperante

Lokacija Polje u Cazinu, prema izboru vlasnika,ali i karakteristikama tla bila je  pogodna je za podizanje plantaže oraha. 300 sadnica oraha čendlera posadjeno je početkom ove godine a prema savjetu agronoma uz finasijske prednosti uzgoja su i u kultivaciji zemljišta.

Sa dolaskom zime završena je sezona ubiranja šumskih plodova.Za Cazinsku krajinu važan prirodni resurs ,šume kestena ove godine  dale su nešto  bolji urod u odnosu na 2017.Prinosi su međutim i dalje izuzetno skromni u odnosu kada je iz Cazina,Velike Kladuše i Bužima odlazilo na desetine hiljada  tona kestena u domaće prerađivačke kapacitete.

U Krajiškoj zemlji još donosimo priču o stanju u stočarstvu iz ugla poljoprivrednika u Ključu, poticajnoj politici sa nivoa Federacije.

Budite sa nama i ove nedjelje, 9.decembra od 12:10 sati kad vam donsimo zanimljive i korisne informacije i priče iz agrara.

Vaš domaćin je Suad Begić.
PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
PROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETINGMARKETING