KRAJIŠKA ZEMLJA, emisija o poljoprovredi - danas u 12:10

KRAJIŠKA ZEMLJA, emisija o poljoprovredi

Kroničan nedostatak radne snage ove godine je prisutan i u poljoprivredi.  Potraga  za radnicima često završi bez rezultata i nema sektora  koji nije u problemima. Poljoprivrednici koji su odlučili zadržati svoju proizvodnju nerijetko poslove obavljaju sami sa  članovima svojih porodica. Da je stanje alarmantno govori podatak  da je za godinu i po dana u USK odjavljeno blizu 1000 obrta, među kojima i poljoprivredni.

Nedavno obnovljeni Dom Kulture u Jezerskom, bio je nedovoljan da primi sve vrijedne a zainteresirane male obrtnike i udruženja koji su željeli izložiti domaće proizvode i stare rukotvorine na prvom Sajmu domaćih proizvoda i starih rukotvorina u ovom  bosanskokrupskom naselju. Više od 20 izlagača iz USK, na 23 izložbena štanda ponudilo je, po sajamskih cijenama, proizvode od meda i bilja, tradicionalna jela, kao i rukotvorine.

Malinarstvo, koje se proteklih godina značajno proširilo u Kantonu, sada je na izdisaju. Ove godine mnogi su odustali od svojih zasada a na ruku nije išlo ni vrijeme. Kiša i značajna koncentracija vlage u zraku smanjili su prinose i kvalitet maline no i dalje očekivanja da ova poljoprivredna proizvodnja ima budućnost

Bili smo na  cazinskom sajmu medu, a u Bihaću traju pripreme za treći međunarodni pčelarski kongres.

U emisiji možete pogledati kako je protekao seminar za akreditirane kuće i agronome koji su uključeni u program standardizacije poljoprivredne proizvodnje.

Budite sa nama i ove nedjelje, 18.novembra u 12:10 sati.

Vaš domaćin je Suad Begić.
PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
PROMO VIDEO TVUSK 2016

IZBORI 2018

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETINGMARKETING