KRAJIŠKA ZEMLJA, emisija o poljoprovredi - nedjelja, 20.maj u 12:10

KRAJIŠKA ZEMLJA, emisija o poljoprovredi

U novom izdanju emisije Krajiška zemlja između ostalog pogledajte!

-Ministarstvo poljoprivrede F BiH objavilo je Pravilnik o pčelarstvu. Njime je  uređen način i uslovi za držanje pčela, njihovo premještanje, zaštita pčelinjih zajednica, evidencija pčelinjaka i pčelinje paše, te druga značajna pitanja.

-Za razliku od  nekih ranijih godina, kada je bilo puno problemu kod plasmana kornišona na evropsko tržište, zadnje dvije su sasvim drugačije. Izvoz teče bez problema, a porasla je i potražnja za ovom poljoprivrednom kulturom. Ovih dana podižu se novi  zasadi za ovu godinu, koja bi prema očekivanjima poljoprivrednika trebala biti uspješna.

-Prošle godine na inostrano tržište je plasirano više od 4.500 tona kornišona iz USK.  Ove godine  zadruge  planiraju otkupiti  veće količine od prošlogodišnjih.

-Kako  uzgajati organsku hranu u skladu s prirodnim zakonima, te prilagoditi  specifično tlo uzgoju različitih kultura. Na novom permakulturnom poligonu,   zajedno sa svojim profesorima dokazuju studenti  poljoprivrednog odsjeka na Biotehničkom fakultetu u Bihaću. Kako  prirodi vratiti ono sto nam je dala, demonstrirali su i profesori koji su razmjenjujući iskustva  s kolegama Univerziteta u Mariboru   i  praktično  upoznali ovu metodu.

Emisiju Krajiška zemlja možete gledati u nedjelju, 20.maja od 12:10 sati. S vama je i ovoga puta novinar i urednik Suad Begić!
PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
PROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETINGMARKETING