IDENTITET, dokumentarni film - četvrtak, 20.juni u 20:05

IDENTITET, dokumentarni film

"Identitet" je priča o bivšem borcu ARBiH koji je tokom rata ostao bez porodice, kuće i ličnih dokumenata. Film je nastao 2016. godine tokom diplomskog rada na studiji režije. Odabrano je tri ključna istraživačka pitanja koja vode studiju koju je istraživač približio s transformativnog svjetonazora, što znači da je cilj bio da rezultati istraživanja proizlaze iz akcijskog plana koji bi unaprijedio život ovog napaćenog čovjeka.

Radnja filma smještena je u 60 godina života čovjeka koji je kao beba ostavljen od majke i odrastao sa bakom. U nadi za boljim životom ’80-tih iz rodne Belgije otisnuo se u Hrvatsku gdje je tokom ratnih ’90-tih u okolini Vukovara izgubio cijelu porodicu. Kada je ostao sam, pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu i pridružio se jedinici za posebne namjene Armije RBiH. Iako je nekoliko puta ranjavan, ipak je pokazao istinski patriotizam, nije htio da napusti armiju i služio je do Daytonskog mirovnog sporazuma 1995.godine.

Nakon što je demobilisan, činilo se da je pronašao svoj novi dom, međutim, zbog sistema kako međunarodne tako i domaće birokratije, godine provodi u šupi bez ikakvih primanja i ograničen kretanjem na malom prostoru.

U rekonstrukciji događaja docu-drame irskog režisera bosanskog porijekla Mirsada Ademovića, glavne uloge igraju; Hase Žunić, Dejan Samardžić i Adi Škaljić, u sadržaju drame slijede; Jean Marie Nicolas, Selima Islamović, Nermin Lapandić, Mujo Hajdar, Alija Varmaz, Avdo Subašić, Salko Bukvarević, Ešref Bajrektarević i drugi.

Dokumentarni film "Identitet" gledajte u četvrtak, 20.juna od 20:05 sati
PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
PROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETINGMARKETING