ALHEMIJA BALKANA: HRVATSKA, dokumentarni serijal - subota, 16.septembar u 20:10

ALHEMIJA BALKANA: HRVATSKA, dokumentarni serijal

 

Alhemija/Alkemija Balkana: Hrvatska - 11. epizoda

Naglašena je polemika u hrvatskom društvu o hrvatstvu. I druge države imaju sličan termin (turkluk u Turskoj, srpstvo, bošnjaštvo itd.). Međutim, kod Hrvata je to postala razdjelnica između dviju društvenih grupa. Jedni izjednačavaju hrvatstvo s pozitivnim domoljubljem koje zbližava naciju i potiče je na brži rast i prosperitet. Drugi u naglašenom hrvatstvu vide opasnost od nacionalizma, diskriminacije manjina i protive se hrvatovanju. O tome će nam govoriti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, spisateljica i glumica Jelena Veljača, dekan ZŠEM-a  prof.  Đuro Njavro, reditelj Rajko Grlić i hrvatski ratni veterani.

Izdvojili smo dvojicu poduzetnika koji su uspješni uprkos višegodišnjoj recesiji u Hrvatskoj. Petar Babić sa sinovima Tinom i Teom vodi firmu sa tridesetak zaposlenih. Oprema tzv. pametne kuće savremenom tehnologijom. A Marko Pipunić, vlasnik Žita Osijek, drži goleme poljoprivredne posjede i objašnjava kakav je prema svojim radnicima:

„Baš zato što sam potekao iz siromašne seoske obitelji, želim da se moji zaposlenici osjećaju dobro, sigurno i da su pristojno i redovito plaćeni.“

Osim toga Pipunić je svojim radnicima osigurao i skupi tretman protiv stresa Rejuvenation. Besplatno. Na radnom mjestu.

Posjetili smo i slastičare, makedonske Albance, koji u Istri posluju duže od 50 godina. Imaju nekoliko lokala u Umagu i svi rade, od djece do djeda. Porodična hijerarhija ostala je nepromijenjena jer i danas glavnu riječ vodi najstariji muški član - djed, otac ili najstariji brat, a kod njega je i novac koji zaradi cijela porodica.

 

Alhemija Balkana je dokumetarni serijal sa Goranom Milićem, koji vas vodi na sasvim drugačiji put kroz Hrvatsku u subotu, 16.septembra od 20.10 sati.
PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
PROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETINGMARKETING