U DŽEMATU PRITOKA U BIHAĆU ODRŽANA SVEČANOST TEMELJA DŽAMIJE

Brojnim vjernicima u Pritoci i gostima čestitke za izgradnju ove džamije uputili su Mensur ef. Pašalić, predsjednik GO Udruženja Ilmijje u BIH, zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović, izaslanik reisa Kavazovića, te muftija bihaćki Hasan ef. Makić.
Autor: 
Samir Tulić

   BIHAĆ – U prisustvu brojnih gostiju, predstavnika vjerskog i političkog života USK-a i Općine Bihać, u džematu Pritoka, Medžlisa Islamske zajednice Bihać, upriličen je svečani čin temelja novoizgrađene džamije, a potom je u njoj klanjan podne-namaz.

Svečanost temelja džamije uveličali su svojim prisustvom muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović u svojstvu izaslanik reisu-l-uleme IZ-e u BIH i Mensur ef. Pašalić, predsjednik Glavnog odbora Udruženja Ilmije u BIH. Brojnoj okupljenoj ulemi, gostima i džematlijama džemata Pritoka dobrodošlicu na svečanost temelja novoizgrađene džamije uputio je domaćin Izet ef. Rekanović, imam u džematu Pritoka i istakao kako je ovo jedan od rijetkih džemata na području bihaćkog Medžlisa koji u svojim granicama ima i stanovnika pravoslavne vjeroispovijesti koji i sada ovdje žive, što potvrđuje da su Bošnjaci spremni na suživot i dobre međuljudske odnose. Inicijativa za izgradnju džamije je pokrenuta prije dvije godine a izgradnja otpočela prije sedam mjeseci koju su podržali Kanton, Općina i brojni donatori. Za dogradnju džamije potrebno je još mnogo sredstava a predstoji i zidanje minareta za koji su već obavljene pripreme. Mensur ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ-e Bihać je u svom obraćanju kazao kako je ovo najmlađi džemat koji je po prvi put dobio džamiju, mjesto za obavljanje molitvi. U ime općinskih organa vlasti džematlijama Pritoke čestitke za novoizgrađenu džamiju uputio je općinski načelnik Emdžad Galijašević a u ime premijera i Vlade USK-a ministar Šefik Smlatić. Brojnim vjernicima u Pritoci i gostima čestitke za izgradnju ove džamije uputili su Mensur ef. Pašalić, predsjednik GO Udruženja Ilmijje u BIH, zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović, izaslanik reisa Kavazovića, te muftija bihaćki Hasan ef. Makić. Na kraju svečanosti proučeno je kur'ansko ašere a potom svi zajedno su u novoiugrađenoj džamiji klanjali podne-namaz.