DEMOBILISANI BORCI U PRIJEDLOGU ZAKONA O POVOLJNIJEM PENZIONISANJU

- Između ostalog, uslovi za sticanje penzije su, navršenih 57 godina života i dvadeset godina staža
Autor: 
Suad Begić
Autor: 

BIHAĆ, 30.novembra - U novi zakon o povoljnijem penzionisanju koji će uskoro u parlamentarnu proceduru, ući će demobilisani borci.

Radna komisija koju je formiralo Ministarstvo za pitanja boraca Vlade Federacije, uradilo je prijedlog ovoga zakona i očekivanja su da će do parlamentaraca stići u februaru naredne godine. Između ostalog, uslovi za sticanje penzije su, navršenih 57 godina života i dvadeset godina staža.

Kako je istakao Almir Tutić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca F BiH, novi zakon bi trebao tretirati i pripadnike MUP-a koji nisu bili obuhvaćeni ranijim uredbama, kao i  određenu kategoriju  socijalno ugroženih pripadnika, koji su navršili 65 godina života.

Međutim, sve to i nije tako jednostavno, jer je MMF ograničio sredstva za penzije, što znači da će povećanjem broja korisnika, penzija biti niža.

Određene kategorije bivših pripadnika Vojske Federacije i OS-a ne slažu se sa predloženim koeficijentima i to je za sada jedini problem, ali kako je istakao Tutić, stavovi oko tog pitanja će se usaglasiti, tako da će prijedlog zakona biti spreman do februara naredne godine.