BUŽIM: UGOVOR O IZGRADNJI VODOVODA „PIVNICE“

Predviđeno 90 hiljada konvertibilnih maraka za izgradnju pumpne stanice
Autor: 
Samir Tulić
Autor: 

BUŽIM, 31. maja – Građanima bužimske mjesne zajednice Konjodor bi u dogledno vrijeme trebao biti riješen problem nedostatka pitke vode.

Načelnik Općine Bužim Agan Bunić je u tom pogledu  u salonu Općine s izvođačem radova, bužimskim „Kovgradom“, potpisao ugovor o izvođenju radova na izvorištu „Pivnice“ u MZ Konjodor. Budući da općina Bužim ne raspolaže s dovoljnim količinama pitke vode, kao druge općine USK-a, kvalitetno vodosnabdjevanje jedno je od pitanja čije rješavanje iziskuje puno truda i rada. Ključni problem predstavlja izvorište „Pivnica“ u MZ Konjodor. Nakon što je načelnik Općine Bužim nedavno potpisao prvi ugovor na realizaciji projekta vodosnabdjevanja stanovništva mjesne zajednice Konjodor, potpisan je i ugovor u vrijednosti oko 90.000,00 KM za koje će biti izgrađena pumpna stanica.

"Naredne faze će značiti izgradnju potisnog cjevovoda i rezervoara. Imamo određena obezbjeđena sredstva kroz budžet Općine Bužim i nešto s federalnog nivoa. Za naredne faze očekujemo pomoć Kantona i Federalnog fonda za zaštitu okoliša, kaže Agan Bunić", načelnik Općine Bužim. 

Načelnik Bunić je izrazio nadu da će Vlada USK-a i nadležno ministarstvo ovo prepoznati kao kapitalni projekt općine Bužim budući da se trenutno radi o najznačajnijem projektu na području ove općine. Potisni cjevovod vrijedan oko 350.000,00 KM bi značio konačno rješenje problema vodosnabdjevanja stanovnika MZ Konjodor. Nisvet Jusić, predsjednik Građevinskog odbora kaže kako stanovništvo MZ Konjodor već duže vrijeme imaju problem s vodosnabdjevanjem pa je ovaj potpisani ugovor prva faza ka konačnom rješavanju nagomilanih problema.

"Potpisivanjem ovoga ugovora otpočinju građevinski i mašinski radovi na izgradnji pumpne stanice na vodocrpilištu koje ima izdašnost veću od četrnaest litara u sekundi. To su sasvim dovoljne količine vode da bi građani Konjodora ali i ostatka općine u budućnosti imali kvalitetno riješeno vodosnabdjevanje", kaže Jusić.

Ovaj vodovod  je od strateškog značaja za općinu, jer će vodu dobiti i mještani susjednih mjesnih zajednica, a ne samo Konjodora. Uporedo sa izvorištem „Pivnica“, radi se i na izgradnji izvorišta „Musići“, čime bi se osiguralo kvalitetno snabdjevanje Bužimljana, u ljetnom sušnom periodu.